Stukje geschiedenis ​

Ons huis is gebouwd in 1912, toen nog aan de Peppelenlaan. De Peppelenlaan, de naam zegt het al, was een laan met hoge rijen peppelen. Deze bomen zijn helaas gekapt in 1929 en later is de naam veranderd in Grotestraat. De opdracht tot de bouw van het huis is gegeven door twee zussen, de dames Schoemaker. Zij begonnen aan de achterkant van het huis, achter onze tuin, een tabakskerverij. Die mooie oude schuur staat er nog steeds, maar hoort niet meer bij ons grondstuk. Schuin aan de overkant van het huis stond toen al de imposante villa van de familie Spanjaard.


De dames Schoemaker kwamen uit een bekende Bornse familie. Hun grootvader was de huisarts J.B. Schoemaker ( 1799-1879), waarover veel mooie verhalen te lezen zijn. De ouders van de zussen, Walterius en Lamberta Schoemaker- Tusveld  hadden een slachterij en een vlees verwerkingsbedrijf aan de Juulstraat, nu de Brinkstraat. Zij waren één van de eersten die vlees inblikten en mochten zich Hofleverancier noemen. De familie Schoemaker- Tusveld is van grote betekenis geweest in Borne.

De familie Tusveld hield zich o.a. bezig met de productie van chichorei. Deze fabriek kreeg veel succes en leverde door heel Nederland. Later nam de familie Siemerink deze fabriek over. Het mooie Tusveld/ Siemerinkhuis herinnert hier nog aan. Tijdens en rondleiding door Oud Borne , die wij echt aanbevelen, kunnen de gidsen u zeker nog meer vertellen.


Na de dames is er een notaris in het huis komen wonen en heeft vermoedelijk de opdracht gegeven voor de aanbouw, het huis van onze buren ( jaren '30) . Later woonden er nog 2 families en in 1996 hebben wij het huis gekocht.